Ajvarröra

Annorlunda röra med härligt nötig, rostad smak. Servera till brödet eller kanske grillat?

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • 1 1/2 dl cashewnötter
  • 1 1/2 dl solrosfrön
  • 3 msk sesamfrön
  • 3 dl ajvar, gärna het

Gör så här:

Börja med att hetta upp en stekpanna utan fett. Rosta cashewnötter och solrosfrön på medelvärme, passa dem noga och rör om då och då. Tillsätt sesamfrön efter ett par minuter. Låt nötterna och fröna få lite färg innan de tas från värmen och hälls upp i en skål.
Mortla blandningen grovt eller kör den en kort stund i matberedare, så att det fortfarande är ganska grova bitar kvar. Blanda med ajvar.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...