Aubergine med mozarella

Lättlagad vegetarisk festmat som får riktigt fin smak. Ett gott alternativ till kött eller fisk som passar till många sorters mat.

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • 3 medelstora auberginer
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm dragon
  • 1 krm rosmarin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 250 g mozzarellaost
  • ca 10 basilikablad

Gör så här:

Rätten är beräknad så att den räcker till minst 6 personer på en buffé med färre antal liknande rätter och cirka 10 personer på en buffé med flera likartade rätter.

Smöra en ugnsfast form eller ett fat med höga kanter, stort nog att rymma de skivade auberginerna.

Skiva auberginen i drygt centimetertjocka skivor. Salta skivorna och lägg i en skål eller på ett fat i cirka 20 minuter för att lite av vattnet ska dras ur. Under tiden kan du göra såsen:
Finhacka löken och vitlöken. Mjukfräs den i olja på låg värme. Tillsätt tomatkross, puré, vatten och buljong. Stöt kryddorna i mortel och blanda ner. Tillsätt balsamvinäger och koka ihop såsen i cirka 15 minuter. Täck botten av formen eller fatet med såsen.


Låt auberginen rinna av och stek den sedan i en panna på medelhög värme i lika delar smör och olja tills den är mjuk och har fin färg.

Lägg ut auberginen jämnt i formen. Skiva mozzarellaosten och lägg en bit på varje aubergineskiva.
Hit kan du förbereda en dag i förväg. Det går också bra att frysa rätten nu, tina långsamt i kylskåp över natten.

Värm ugnen till 250 grader. Gratinera auberginen i 10-15 minuter tills den fått fin färg. Varmhåll på låg värme tills den ska serveras. Stö över färsk basilka precis före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

cheesecake.nu


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...