Aubergine med mozarella

Lättlagad vegetarisk festmat som får riktigt fin smak. Ett gott alternativ till kött eller fisk som passar till många sorters mat.

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • 3 medelstora auberginer
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm dragon
  • 1 krm rosmarin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 250 g mozzarellaost
  • ca 10 basilikablad

Gör så här:

Rätten är beräknad så att den räcker till minst 6 personer på en buffé med färre antal liknande rätter och cirka 10 personer på en buffé med flera likartade rätter.

Smöra en ugnsfast form eller ett fat med höga kanter, stort nog att rymma de skivade auberginerna.

Skiva auberginen i drygt centimetertjocka skivor. Salta skivorna och lägg i en skål eller på ett fat i cirka 20 minuter för att lite av vattnet ska dras ur. Under tiden kan du göra såsen:
Finhacka löken och vitlöken. Mjukfräs den i olja på låg värme. Tillsätt tomatkross, puré, vatten och buljong. Stöt kryddorna i mortel och blanda ner. Tillsätt balsamvinäger och koka ihop såsen i cirka 15 minuter. Täck botten av formen eller fatet med såsen.


Låt auberginen rinna av och stek den sedan i en panna på medelhög värme i lika delar smör och olja tills den är mjuk och har fin färg.

Lägg ut auberginen jämnt i formen. Skiva mozzarellaosten och lägg en bit på varje aubergineskiva.
Hit kan du förbereda en dag i förväg. Det går också bra att frysa rätten nu, tina långsamt i kylskåp över natten.

Värm ugnen till 250 grader. Gratinera auberginen i 10-15 minuter tills den fått fin färg. Varmhåll på låg värme tills den ska serveras. Stö över färsk basilka precis före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...