Aubergine med mozarella

Lättlagad vegetarisk festmat som får riktigt fin smak. Ett gott alternativ till kött eller fisk som passar till många sorters mat.

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • 3 medelstora auberginer
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm dragon
  • 1 krm rosmarin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 250 g mozzarellaost
  • ca 10 basilikablad

Gör så här:

Rätten är beräknad så att den räcker till minst 6 personer på en buffé med färre antal liknande rätter och cirka 10 personer på en buffé med flera likartade rätter.

Smöra en ugnsfast form eller ett fat med höga kanter, stort nog att rymma de skivade auberginerna.

Skiva auberginen i drygt centimetertjocka skivor. Salta skivorna och lägg i en skål eller på ett fat i cirka 20 minuter för att lite av vattnet ska dras ur. Under tiden kan du göra såsen:
Finhacka löken och vitlöken. Mjukfräs den i olja på låg värme. Tillsätt tomatkross, puré, vatten och buljong. Stöt kryddorna i mortel och blanda ner. Tillsätt balsamvinäger och koka ihop såsen i cirka 15 minuter. Täck botten av formen eller fatet med såsen.


Låt auberginen rinna av och stek den sedan i en panna på medelhög värme i lika delar smör och olja tills den är mjuk och har fin färg.

Lägg ut auberginen jämnt i formen. Skiva mozzarellaosten och lägg en bit på varje aubergineskiva.
Hit kan du förbereda en dag i förväg. Det går också bra att frysa rätten nu, tina långsamt i kylskåp över natten.

Värm ugnen till 250 grader. Gratinera auberginen i 10-15 minuter tills den fått fin färg. Varmhåll på låg värme tills den ska serveras. Stö över färsk basilka precis före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

Håll dig borta från butikens tacohylla till helgen! Hemlagade tortillas och tillbehör höjer tacokvällen till helt nya höjder. Det blir billigare, fräschare och du slipper otrevliga tillsatser. Dessutom är det lätt! Bästa tomatsalsan, bönsalsan eller köttfärssåsen ordnar du enkelt hemma. Och visst kan du göra egna tortillas att rulla till wraps, enchiladas eller quesadillas! Vi lovar en godare tacokväll.

 tacorecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...