Fläskflié med mozzarella

Fläskfilé serverad i kryddig sås och med mozzarella på toppen. Lätt att förbereda och en riktigt god bufférätt!

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • ca 1,2 kg fläskfilé
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning, grönsaks
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm dragon
  • 1 krm rosmarin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 250 g mozzarellaost
  • ca 10 basilikablad

Gör så här:

Mängden är beräknad på buffé med andra rätter - med få andra rätter räcker köttet till cirka 6 gäster, med flera andra liknande rätter (kött, fisk, kyckling, ägg) räcker den till cirka 10.

Smöra en ugnsfast form eller ett fat med höga kanter, stort nog att rymma filén.

Finhacka löken och vitlöken. Mjukfräs den i olja på låg värme. Tillsätt tomatkross, puré, vatten och buljong. Stöt kryddorna i mortel och blanda ner. Tillsätt balsamvinäger och koka ihop såsen i cirka 15 minuter.

Täck botten av formen eller fatet med såsen.

Skiva köttet i centimetertjocka skivor. Stek dem i smör på medelhög värme tills de är nästan genomstekta. Lyft ur och lägg dem i såsen i formen. Gör du rätten i förväg låter du köttet svalna innan du skivar osten och lägger en bit mozzarella på varje köttskiva. Täck med plast och ställ i kyl.

Värm ugen till 250 grader. Gratinera i cirka 15 minuter tills det att rätten är varm och fått fin färg. Dekorera med basilikablad före servering.

Servera varm eller ljummen på buffén.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

gröt.com


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...