Focaccia

Italienskt bröd som skärs i rutor och är gott till det mesta.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 650 g vatten (6 1/2 dl)
  • 1 msk olivolja
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 700 g vetemjöl (11-12 dl)

Pensling

  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • rosmarin

Gör så här:

Cirka 20 stycken portionsbitar.

Lös jästen i lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vattnet och olivoljan. Blanda ner grahamsmjöl, salt och vetemjölet lite åt gången. Knåda degen några minuter i degblandare och låt sedan jäsa cirka 1 1/2 timme.

Knåda degen i cirka 8 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Kavla eller tryck ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare en timme, sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Pensla brödet med olivoljan och strö ut flingsalt och rosmarin över ytan, tryck gärna ner lite lätt så de fäster. Grädda brödet i 20 minuter mitt i ugnen. Stjälp upp ur formen och låt svalna på galler. Skär brödet i rutor innan det serveras.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

Frasiga frallor kan smaka fantastiskt. Men många av oss föredrar lite nyttigare frukost till vardags. Med hembakade frukostbullar kan du enkelt baka nyttigt och gott.
Välj ett enkelt recept på grahamsbullar eller havrebullar med russin så får du bullar med mycket smak. Kanske prova linfröbullar med rågmjöl? Eller morotsbullar som är mjuka och håller länge. Vill du baka nyttigt och lättbakat kan du prova vårt nya recept på klassiska rågbullar. Perfekta med ost till morgonkaffet!
God morgon!

 frukostbullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...