Focaccia

Italienskt bröd som skärs i rutor och är gott till det mesta.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 650 g vatten (6 1/2 dl)
  • 1 msk olivolja
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 700 g vetemjöl (11-12 dl)

Pensling

  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • rosmarin

Gör så här:

Cirka 20 stycken portionsbitar.

Lös jästen i lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vattnet och olivoljan. Blanda ner grahamsmjöl, salt och vetemjölet lite åt gången. Knåda degen några minuter i degblandare och låt sedan jäsa cirka 1 1/2 timme.

Knåda degen i cirka 8 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Kavla eller tryck ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare en timme, sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Pensla brödet med olivoljan och strö ut flingsalt och rosmarin över ytan, tryck gärna ner lite lätt så de fäster. Grädda brödet i 20 minuter mitt i ugnen. Stjälp upp ur formen och låt svalna på galler. Skär brödet i rutor innan det serveras.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...