Fransk potatissallad

En frisk potatissallad som matchar de flesta kalla bufféer. Gott till kallskuret, marinerade bönor eller grillad ost.

Du behöver

  • 1 kg fast potatis
  • 1 tsk salt till kokning
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk kapris
  • 1 liten rödlök
  • 5 cm färsk gurka
  • 2 msk finklippt gräslök

Gör så här:

Skala och skiva potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Koka mjuk i saltat vatten i cirka 5 minuter. Potatisen ska ha kvar lite motstånd och inte koka sönder.

Häll av kokvattnet och låt ånga av. Häll över citronsaften och kyl potatisen.

Blanda samman senap, oja och kapris. Blanda ner i potatisen.

Finhacka rödlöken och blanda med salladen. (Gör du salladen en dag i förväg kan det vara bra att veta att rödlök ger mera smak om den står över natten - vill du ha en mildare löksmak väntar du med löken till samma dag den ska serveras.)

Skiva gurkan och blanda ner vid serveringen. Lägg upp salladen i serveringsskål och klipp över gräslöken.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...