Fransk potatissallad

En frisk potatissallad som matchar de flesta kalla bufféer. Gott till kallskuret, marinerade bönor eller grillad ost.

Du behöver

  • 1 kg fast potatis
  • 1 tsk salt till kokning
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk kapris
  • 1 liten rödlök
  • 5 cm färsk gurka
  • 2 msk finklippt gräslök

Gör så här:

Skala och skiva potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Koka mjuk i saltat vatten i cirka 5 minuter. Potatisen ska ha kvar lite motstånd och inte koka sönder.

Häll av kokvattnet och låt ånga av. Häll över citronsaften och kyl potatisen.

Blanda samman senap, oja och kapris. Blanda ner i potatisen.

Finhacka rödlöken och blanda med salladen. (Gör du salladen en dag i förväg kan det vara bra att veta att rödlök ger mera smak om den står över natten - vill du ha en mildare löksmak väntar du med löken till samma dag den ska serveras.)

Skiva gurkan och blanda ner vid serveringen. Lägg upp salladen i serveringsskål och klipp över gräslöken.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se


Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

Smakrikt och med en härlig krämighet – en riktig risotto är långt från torrt ris med djupfrysta ärtor. Med rätt sorts ris och några väl valda smaksättare lagar du lätt risotto med kantareller och bacon, eller med champinjoner. Kryddig risotto på salami eller en härligt gul saffransrisotto passar fint till helgen. Den som vill variera provar en otto på mathavre och plommontomater.

 risotto.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...