Gravad lax, grundrecept
Du behöver
Receptet är för 8-10 personer.
- En laxsida, 1-1 1/2 kg
- 4 msk grovt salt
- 5 msk socker
- 1 citron
- 1 msk vitpepparkorn
Gör så här:
Det brukar vara lagom att grava en hel laxsida åt gången. Bena ur laxen om den inte är rensad. Skinnet ska sitta kvar.
Laxen som används ska ha varit fryst i minst tre dygn. Tina den sedan långsamt i kylskåp.
Torka av fisken med hushållspapper.
Blanda samman salt, socker, dill och vitpepparen i en skål. Klappa in blandningen på båda sidor av laxköttet.
Tvätta och skiva citronen. Skär den i skivor och täck laxen med dem.
Lägg laxen i en plastpåse stor nog att rymma laxsidan och pressa ut luften innan du knyter igen påsen.
Lägg nu laxsidan i kylskåp 2-3 dygn beroende på vilken smak och konsistens du vill ha. Vänd laxen varje dag. Efter två dygn har det bildats mycket vätska i påsen - häll av den.
När du är nöjd med smaken på laxen skapar du av citronen, låter den rinna av och skär den i tunna skivor på snedden med en vass kniv med tunnt blad.
Dekorera med färsk dill och servera kall på buffé eller till förrätter.
Gravad lax håller minst en vecka i kylen.