Inkokt lax, grundrecept

Inkokt lax är klassisk buffémat. Löjligt lättlagad och otroligt god! Här är ett gott grundrecept. Välj dill eller inte efter smak!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

  • 1 kg lax utan ben, laxsida
  • 2 l vatten
  • 3 msk salt
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 rosépepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 4 msk 12% ättikssprit
  • 3 msk honung eller 4 msk socker
  • (10 dillkvistar, färsk)

Gör så här:

Skär loss skinnet från laxen och skär den i 3 centimeter breda skivor och delas sedan skivorna i två-tre bitar.

Koka upp vattnet med salt.

Skala och klyfta löken. Skala och skär moroten i skivor. Lägg lök, morot, kryddor och ättika i grytan.
Låt koka 15 minuter.

Blanda ner honungen eller socker.

Låt lagen koka upp och koka kraftigt. Ta bort den från värmen och lägg ner laxen i grytan. Vill du ha dillsmak på fisken kan du lägga in dill i lagen.

Låt nu laxen svalna i lagen och låt sedan laxen stå i kyl över natten.

Ta upp laxbitarna ur lagen och låt dem rinna av lite innan de läggs upp på serveringsfat och dekoreras, gärna med dill, timjan eller gräslök.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se


Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

Italienarnas matlagning, med fina råvaror och lite extra omsorg vid tillagningen ger rätter som är mer än summan av delarna. Pasta puttanesca är ett klassiskt exempel som har härlig sälta från oliver, sardeller och kapris. I väntan på solmogna tomater använder vi den bästa sortens konserverade. Även en enkel tomatsås lyfter från godkänt till bravo med lite omsorg, balsamvinäger och rosmarin. Pasta puttanesca, gärna med färsk pasta och en fetaostkräm till blir bästa smakvännerna att avnjuta till Melodifestivalfinalen!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...