Inkokt lax, grundrecept

Inkokt lax är klassisk buffémat. Löjligt lättlagad och otroligt god! Här är ett gott grundrecept. Välj dill eller inte efter smak!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

  • 1 kg lax utan ben, laxsida
  • 2 l vatten
  • 3 msk salt
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 rosépepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 4 msk 12% ättikssprit
  • 3 msk honung eller 4 msk socker
  • (10 dillkvistar, färsk)

Gör så här:

Skär loss skinnet från laxen och skär den i 3 centimeter breda skivor och delas sedan skivorna i två-tre bitar.

Koka upp vattnet med salt.

Skala och klyfta löken. Skala och skär moroten i skivor. Lägg lök, morot, kryddor och ättika i grytan.
Låt koka 15 minuter.

Blanda ner honungen eller socker.

Låt lagen koka upp och koka kraftigt. Ta bort den från värmen och lägg ner laxen i grytan. Vill du ha dillsmak på fisken kan du lägga in dill i lagen.

Låt nu laxen svalna i lagen och låt sedan laxen stå i kyl över natten.

Ta upp laxbitarna ur lagen och låt dem rinna av lite innan de läggs upp på serveringsfat och dekoreras, gärna med dill, timjan eller gräslök.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se


Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

Kanske har du frysen full av trädgårdens och skogens skörd? Annars hittar du bären i frysdisken året om.

Ta mellanmålet till nya höjder med en härlig hallonsmoothie, eller koka kräm på dina egna favoritbär!

Köpevarianten kan aldrig mäta sig med din egen nyponsoppa en kylig morgon...

 bärrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...