Inkokt lax med tomat- och fänkålssås

Servera laxen ljummen eller varm i en god och kryddig sås med rödlök, fänkål och koriander.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Inkokt lax

  • 1 kg lax utan ben, laxsida
  • 2 l vatten
  • 3 msk salt
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 rosépepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 4 msk 12% ättikssprit
  • 3 msk honung eller 4 msk socker
  • (10 dillkvistar, färsk)

Sås

  • 2 rödlökar
  • 1/2 färks fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 500 g krossad tomat
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 msk citronsaft
  • ca 1 dl färsk koriander

Gör så här:

Skär loss skinnet från laxen och skär den i 3 centimeter breda skivor och delas sedan skivorna i två-tre bitar.

Koka upp vattnet med salt.

Skala och klyfta löken. Skala och skär moroten i skivor. Lägg lök, morot, kryddor och ättika i grytan.
Låt koka 15 minuter.

Blanda ner honungen eller socker.

Låt lagen koka upp och koka kraftigt. Ta bort den från värmen och lägg ner laxen i grytan. Vill du ha dillsmak på fisken kan du lägga in dill i lagen.

Låt nu laxen svalna i lagen och låt sedan laxen stå i kyl över natten.

Ta upp laxbitarna ur lagen och låt dem rinna av.

Gör såsen såhär:

Skala och skiva löken. Rensa och skär fänkålen i tunna skivor.

Fräsk lök och fänkål i olivolja på medelhög värme tills den fått fin färg. Tillsätt tomatkross, buljong ohc citron.

Låt såsen koka samman i 10 minuter på lägre värme. Blanda i korianderbladen och ta av från värmen.

Kyl såsen i vattenbad om du gör rätten i förväg.

Häll såsen i en form stor nog att rymma laxbitarna. Lägg laxen i såsen och förvara i kyl fram till servering.

Värm försiktigt laxen i ugn på 125 grader. Dekorera med korianderblad och servera på buffe, gärna med kokt potatis eller pastasallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se


Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

Mat som får koka samman en stund i ugn blir nästan alltid lyckad. Och med fisk stämmer det utmärkt. Vem tackar nej till klassisk laxpudding där lax, potatis och lök varvas med grädde och kryddor… Eller en god pastagratäng med lax som passar när det är bråttom?
Att laga vitfisk på en bädd av ris eller bara i en god sås i ugnen är annars ett klassiskt sätt. Curryfisk passar till både couscous och ris och kravmärkt torsk med timjansås är lyxigt gott trots att det går både snabbt och lätt att laga. Dessutom är det oslagbart bekvämt med mat som sköter sig själv medan man skär sallad eller dukar.

 fiskrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...