Inkokt lax med tomat- och fänkålssås

Servera laxen ljummen eller varm i en god och kryddig sås med rödlök, fänkål och koriander.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Inkokt lax

  • 1 kg lax utan ben, laxsida
  • 2 l vatten
  • 3 msk salt
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 rosépepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 4 msk 12% ättikssprit
  • 3 msk honung eller 4 msk socker
  • (10 dillkvistar, färsk)

Sås

  • 2 rödlökar
  • 1/2 färks fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 500 g krossad tomat
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 msk citronsaft
  • ca 1 dl färsk koriander

Gör så här:

Skär loss skinnet från laxen och skär den i 3 centimeter breda skivor och delas sedan skivorna i två-tre bitar.

Koka upp vattnet med salt.

Skala och klyfta löken. Skala och skär moroten i skivor. Lägg lök, morot, kryddor och ättika i grytan.
Låt koka 15 minuter.

Blanda ner honungen eller socker.

Låt lagen koka upp och koka kraftigt. Ta bort den från värmen och lägg ner laxen i grytan. Vill du ha dillsmak på fisken kan du lägga in dill i lagen.

Låt nu laxen svalna i lagen och låt sedan laxen stå i kyl över natten.

Ta upp laxbitarna ur lagen och låt dem rinna av.

Gör såsen såhär:

Skala och skiva löken. Rensa och skär fänkålen i tunna skivor.

Fräsk lök och fänkål i olivolja på medelhög värme tills den fått fin färg. Tillsätt tomatkross, buljong ohc citron.

Låt såsen koka samman i 10 minuter på lägre värme. Blanda i korianderbladen och ta av från värmen.

Kyl såsen i vattenbad om du gör rätten i förväg.

Häll såsen i en form stor nog att rymma laxbitarna. Lägg laxen i såsen och förvara i kyl fram till servering.

Värm försiktigt laxen i ugn på 125 grader. Dekorera med korianderblad och servera på buffe, gärna med kokt potatis eller pastasallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se


Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

Kladdiga chokladkakor har länge varit ett måste. Snabbt, lättbakat och gott! Billig att sno ihop av vad du har hemma och dessutom nära på omöjligt att misslyckas med.
Recepten är nästan oändligt många: Från riktigt enkel kladdkaka, till lyxig chokladkladdkaka. Eller varianter som läcker lakritskladdkaka eller kladdkaka med hasselnötter. Du kan också baka kladdkaka i långpanna eller som kladdkakemuffins.
För den som inte kan äta vanligt vetemjöl går det faktiskt att baka riktigt goda kladdkakor. Vårt senaste recept på glutenfri kladdkaka har vi provat på många kakälskare och alla är lika förtjusta. Detta är en toppenkaka som alla kan njuta av!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...