Inkokt lax med tomat- och fänkålssås

Servera laxen ljummen eller varm i en god och kryddig sås med rödlök, fänkål och koriander.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Inkokt lax

  • 1 kg lax utan ben, laxsida
  • 2 l vatten
  • 3 msk salt
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 rosépepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 4 msk 12% ättikssprit
  • 3 msk honung eller 4 msk socker
  • (10 dillkvistar, färsk)

Sås

  • 2 rödlökar
  • 1/2 färks fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 500 g krossad tomat
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 msk citronsaft
  • ca 1 dl färsk koriander

Gör så här:

Skär loss skinnet från laxen och skär den i 3 centimeter breda skivor och delas sedan skivorna i två-tre bitar.

Koka upp vattnet med salt.

Skala och klyfta löken. Skala och skär moroten i skivor. Lägg lök, morot, kryddor och ättika i grytan.
Låt koka 15 minuter.

Blanda ner honungen eller socker.

Låt lagen koka upp och koka kraftigt. Ta bort den från värmen och lägg ner laxen i grytan. Vill du ha dillsmak på fisken kan du lägga in dill i lagen.

Låt nu laxen svalna i lagen och låt sedan laxen stå i kyl över natten.

Ta upp laxbitarna ur lagen och låt dem rinna av.

Gör såsen såhär:

Skala och skiva löken. Rensa och skär fänkålen i tunna skivor.

Fräsk lök och fänkål i olivolja på medelhög värme tills den fått fin färg. Tillsätt tomatkross, buljong ohc citron.

Låt såsen koka samman i 10 minuter på lägre värme. Blanda i korianderbladen och ta av från värmen.

Kyl såsen i vattenbad om du gör rätten i förväg.

Häll såsen i en form stor nog att rymma laxbitarna. Lägg laxen i såsen och förvara i kyl fram till servering.

Värm försiktigt laxen i ugn på 125 grader. Dekorera med korianderblad och servera på buffe, gärna med kokt potatis eller pastasallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se


Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

Långpannan är lösningen på många kakproblem. Har du många kaksugna är det otroligt tacksamt att kunna laga mycket på en gång. Och dessutom snabbt! Har du lagat kladdkaka, brownies och mockarutor är det hög tid för omväxling. Prova morotskaka med choklad och apelsinsmak. En garanterad höjdare till fika och efterrätt!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...