Knådfritt rågbröd

Ett enkelt bröd som bakas utan degblandare och hushållsvåg - och utan tung knådning. Bröd fyller ut bra på buffén, ha gärna ett ljust och ett mörkt.

Du behöver

  • 7 1/2 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk brödkryddor
  • 1 msk salt
  • 8 dl fint rågmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös jästen i vattnet och tillsätt brödkryddorna. Blanda ner rågmjöl, salt och vetemjölet, lite åt gången tills en inte alltför fast deg bildas. Låt stå i 30 minuter.

Ta tag i degens kanter, dra ut en bit och vik den in över degen. Upprepa detta tills du kommit runt hela bunken. Låt återigen vila 30 minuter, upprepa vikningen. Detta görs ytterligare en gång, alltså totalt 3 gånger. Efter tredje gången får degen jäsa i 1 timme.

Ta upp degen och dela den i två lika stora delar. Bred ut två bakdukar och strö rikligt med rågmjöl över dem. Lägg upp varje del på en bakduk och dra ut till en rektangel. Vik sidorna in mot mitten, först kortsidorna och sedan långsidorna, så att det blir ett avlångt "paket". Vänd skarven nedåt. Låt vila ytterligare 1 timme.

Värm upp ugnen till 225 grader i god tid med en plåt i mitten. Stjälp upp de två bröden så att skarven hamnar uppåt på ett bakplåtspapper på en bricka eller plåt och låt sedan glida in på plåten i ugnen. Grädda i cirka 35 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se


Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

Småkakor är kakfatets absoluta storheter. Men äter man inte vetemjöl kan det låta krångligt att få till gott fika. Men just småkakor är faktiskt lättare än man tror att baka glutenfritt. Inte bara kokostoppar utan också kanelskorpor har en självklar plats till latten. Eller varför inte klassiker som glutenfria havrekakor eller knapriga chokladkakor, helt utan vetemjöl.
Själva väljer vi ett nytt recept på glutenfria kokakakor. Knäckiga och knapriga! Och lätta att lyckas med. Vill du har ett stort fikabord finns förstås både glutenfri kladdkaka, scones och äppelpaj… Men ibland är det enkla det allra godaste. I alla fall när det gäller småkakor.
 

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...