Knådfritt rågbröd

Ett enkelt bröd som bakas utan degblandare och hushållsvåg - och utan tung knådning. Bröd fyller ut bra på buffén, ha gärna ett ljust och ett mörkt.

Du behöver

  • 7 1/2 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk brödkryddor
  • 1 msk salt
  • 8 dl fint rågmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös jästen i vattnet och tillsätt brödkryddorna. Blanda ner rågmjöl, salt och vetemjölet, lite åt gången tills en inte alltför fast deg bildas. Låt stå i 30 minuter.

Ta tag i degens kanter, dra ut en bit och vik den in över degen. Upprepa detta tills du kommit runt hela bunken. Låt återigen vila 30 minuter, upprepa vikningen. Detta görs ytterligare en gång, alltså totalt 3 gånger. Efter tredje gången får degen jäsa i 1 timme.

Ta upp degen och dela den i två lika stora delar. Bred ut två bakdukar och strö rikligt med rågmjöl över dem. Lägg upp varje del på en bakduk och dra ut till en rektangel. Vik sidorna in mot mitten, först kortsidorna och sedan långsidorna, så att det blir ett avlångt "paket". Vänd skarven nedåt. Låt vila ytterligare 1 timme.

Värm upp ugnen till 225 grader i god tid med en plåt i mitten. Stjälp upp de två bröden så att skarven hamnar uppåt på ett bakplåtspapper på en bricka eller plåt och låt sedan glida in på plåten i ugnen. Grädda i cirka 35 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se


Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

Såväl bär som frukt är utmärkta som bas i mellanmål. Finfina vitaminer och naturligt socker från en god hallonsmoothie eller enkel apelsinsallad är perfekt när magen kurrar på eftermiddagen.

Gröt blir ett snabbt och stadigt mellanmål. Prova mättande hirsgröt eller gör mannagrynsgröten till en riktigt härlig mannagrynspudding!

 bärrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...