Krutonger med örter och citron

Krutonger, stekta eller rostade brödtärningar passar som tillbehör till soppor, sallader och grytor. Men också som snacks på ett buffébord. Här är ett recept på krutonger som passar till kallskuret, krämiga soppor med kyckling eller fisk och till matiga sallader med ost och rökt- eller lufttorkad skinka.

Du behöver

Receptet är för 4-8 personer.

  • 4 brödskivor ljust eller halvgrovt bröd, gärna surdeg
  • 2 msk rapsolja eller annan neutral olja
  • 1/2 tsk finrivet citronskal
  • 1 krm salt
  • 1 krm dragon
  • 1 krm timjan
  • 1/2 tsk honung

Gör så här:

Receptet är beräknat för 4 personer om det är tillbehör till en måltid och 6-8 personer på en buffé med flera tillbehör. Tänk på att ju fler rätter du serverar på buffén desto mindre mängd går det åt.

Skär brödet i tärningar. Om du vill kan du först skära bort kanten, men det är inte nödvändigt - med skorpan får krutongerna en lite grövre och matigare ton.

Blanda samman olja, citron, kryddor och honung i en skål.

Vänd ner brödtärningarna i oljan och blanda om så att de täcks med olja.

Bred ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper.

Rosta tärningarna i mitten av ugnen i 250 grader i några minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna krutongerna en gång under rostningen så blir de finare i färgen. Passa dem noga - det är lätt att bränna brödet!

Låt krutongerna svalna på plåten och förvara dem luftigt tills de ska serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se


Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

Fisk kan vara allt från festmat till bekväm vardagsmiddag. Ett riktigt snabbt och bra sätt att ordna middagsmat är att laga hela rätten på samma gång i ugnen. Det är inte bara ett enkelt sätt som sparar tid utan ger också fisk som sällan blir torr.
Prova att laga några av våra vanligaste vitfiskar tillsammans med ris, pasta, couscous eller bulgur och en god sås! Curryfisk i ugn, torsk i timjansås, fiskgratäng med couscous eller pastagratäng med torsk är alla goda förslag. Liksom klassisk fisk på risbädd. Smart mat som fungerar bra att laga när du har ris över. Eller så planerar du veckan och lagar en stor sats så räcker det till matlådor!

 fiskrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...