Krutonger med örter och citron

Krutonger, stekta eller rostade brödtärningar passar som tillbehör till soppor, sallader och grytor. Men också som snacks på ett buffébord. Här är ett recept på krutonger som passar till kallskuret, krämiga soppor med kyckling eller fisk och till matiga sallader med ost och rökt- eller lufttorkad skinka.

Du behöver

Receptet är för 4-8 personer.

  • 4 brödskivor ljust eller halvgrovt bröd, gärna surdeg
  • 2 msk rapsolja eller annan neutral olja
  • 1/2 tsk finrivet citronskal
  • 1 krm salt
  • 1 krm dragon
  • 1 krm timjan
  • 1/2 tsk honung

Gör så här:

Receptet är beräknat för 4 personer om det är tillbehör till en måltid och 6-8 personer på en buffé med flera tillbehör. Tänk på att ju fler rätter du serverar på buffén desto mindre mängd går det åt.

Skär brödet i tärningar. Om du vill kan du först skära bort kanten, men det är inte nödvändigt - med skorpan får krutongerna en lite grövre och matigare ton.

Blanda samman olja, citron, kryddor och honung i en skål.

Vänd ner brödtärningarna i oljan och blanda om så att de täcks med olja.

Bred ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper.

Rosta tärningarna i mitten av ugnen i 250 grader i några minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna krutongerna en gång under rostningen så blir de finare i färgen. Passa dem noga - det är lätt att bränna brödet!

Låt krutongerna svalna på plåten och förvara dem luftigt tills de ska serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...