Krutonger med ost
Krutonger, stekta eller rostade brödtärningar passar som tillbehör till soppor, sallader och grytor. Men också som snacks på ett buffébord. Dessa krutonger med ostsmak passar till svampsoppa eller till en lätt sallad som behöver smakrika tillbehör.
Du behöver
Receptet är för 4-8 personer.
- 4 brödskivor ljust eller halvgrovt bröd, gärna surdeg
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 msk olivolja
- 3 msk riven västerbottenost
Gör så här:
Receptet är beräknat för 4 personer om det är tillbehör till en måltid och 6-8 personer på en buffé med flera tillbehör. Tänk på att ju fler rätter du serverar på buffén desto mindre mängd går det åt.
Skär brödet i tärningar. Om du vill kan du först skära bort kanten, men det är inte nödvändigt - med skorpan får krutongerna en lite grövre och matigare ton.
Blanda kryddor, olja och ost i en skål.
Vänd ner brödtärningarna i oljan och blanda om så att de täcks med olja.
Bred ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper och rosta tärningarna i mitten av ugnen i 250 grader i några minuter tills de fått fin färg. Vänd krutongerna under rostningen så får de finare färg. Passa dem noga - det är lätt att bränna brödet!
Låt krutongerna svalna på plåten och förvara dem luftigt tills de ska serveras.
Passar bra att servera både kalla och varma - men kan inte förvaras i kylskåp - då blir de mjuka.