Krutonger med ost

Krutonger, stekta eller rostade brödtärningar passar som tillbehör till soppor, sallader och grytor. Men också som snacks på ett buffébord. Dessa krutonger med ostsmak passar till svampsoppa eller till en lätt sallad som behöver smakrika tillbehör.

Du behöver

Receptet är för 4-8 personer.

  • 4 brödskivor ljust eller halvgrovt bröd, gärna surdeg
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk riven västerbottenost

Gör så här:

Receptet är beräknat för 4 personer om det är tillbehör till en måltid och 6-8 personer på en buffé med flera tillbehör. Tänk på att ju fler rätter du serverar på buffén desto mindre mängd går det åt.

Skär brödet i tärningar. Om du vill kan du först skära bort kanten, men det är inte nödvändigt - med skorpan får krutongerna en lite grövre och matigare ton.

Blanda kryddor, olja och ost i en skål.

Vänd ner brödtärningarna i oljan och blanda om så att de täcks med olja.

Bred ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper och rosta tärningarna i mitten av ugnen i 250 grader i några minuter tills de fått fin färg. Vänd krutongerna under rostningen så får de finare färg. Passa dem noga - det är lätt att bränna brödet!

Låt krutongerna svalna på plåten och förvara dem luftigt tills de ska serveras.

Passar bra att servera både kalla och varma - men kan inte förvaras i kylskåp - då blir de mjuka.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

Chokladrutor sprängfyllda med choklad och gärna nötter är svårt att motstå. Värstingbrownies med kexbotten är svårslagna och imponerar på de mest svårflirtade. Men också lättbakade kolabrownies är läckert och snyggt på kakfatet. Liksom brownies med muscovadosocker. Eller så provar du lyxiga romrussinbrownies med mandel. Gillar du vit choklad finns blondies, den ljusa varianten av brownies. Här ett recept på blondies med mandel och tranbär! Massor av vit choklad och massor av god smak utlovas…

 browniesrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...