Krutonger med salami

Krutonger, stekta eller rostade brödtärningar passar som tillbehör till soppor, sallader och grytor. Men också som snacks på ett buffébord. Med kryddig salami bland passar krutongerna till rätter med tomat och till smakrika sallader och grytor.

Du behöver

Receptet är för 4-8 personer.

  • 4 brödskivor ljust eller halvgrovt bröd, gärna surdeg
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2-3 skivor salami

Gör så här:

Receptet är beräknat för 4 personer om det är tillbehör till en måltid och 6-8 personer på en buffé med flera tillbehör. Tänk på att ju fler rätter du serverar på buffén desto mindre mängd går det åt.

Skär brödet i tärningar. Om du vill kan du först skära bort kanten, men det är inte nödvändigt - med skorpan får krutongerna en lite grövre och matigare ton.

Klipp eller skär salamin i små bitar.

Blanda samman oljakryddor och salamibitar i en skål.

Vänd ner brödtärningarna i oljan och blanda om så att de täcks med olja.

Bred ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper.

Rosta tärningarna i mitten av ugnen i 250 grader i några minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna krutongerna en gång under rostningen så blir de finare i färgen. Passa dem noga - det är lätt att bränna brödet!

Låt krutongerna svalna på plåten och förvara dem luftigt tills de ska serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu


Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

Nybakat bröd till frukost är en lyx som de flesta kan unna sig någon gång då och då. Ofta vill vi att det ska gå snabbt och lätt att baka för att det ska bli av på morgonen. Prova ett nytt recept på lättbakade yoghurtbitar som inte behöver rullas till bullar utan skärs i bitar. Lättbakat och gott, men samtidigt fiberrikt. Med rågmjöl och kruskakli får bullarna en fin och rund rågsmak.

Servera med smör, ost och honung. En kanna Earl Grey, favorittekoppen och morgontidningen...

Och skulle du få smak på nybakat så finns det fler recept på goda bullar att prova på.

Godare morgon!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...