Marinerad fläskfilé

Kallskuret har en självklar plats på buffén. Här är ett lätt och gott recept på cidermarinerad fläskfilé som görs en dag i förväg.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 1 kg fläskfilé
  • 25 g smör
  • 10 cm purjolök eller salladslök
  • saft av 1 citron
  • 4-5 dl äppelcider
  • 1 kvist dragon
  • grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Putsa och torka köttet.

Smöra en ugnsfast form stor nog för köttet. Värm ugnen till 175 grader.

Värm en stor stekpanna eller stekgryta och stek köttet i smör runt omkring på medelhög värme så den får fin färg.

Lyft ur och lägg köttet i formen. Sätt en termometer i den tjockaste delen av filén och tillaga i 175 grader i cirka 40 minuter eller tills temperaturen nått över 70 grader. Ta ut och låt köttet svalna tills det går att skära.

Skiva köttet tunt. Blanda samman citer med citronsaft. Strimla purjolöken. Varva lök med kött i en form eller en plastpåse. Täck med ciderblandningen.

Låt ligga i kylskåp över natten. Lyft upp ur marinaden, lägg på serveringsfat och strö grovmalen peppar över.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...