Marinerad fläskfilé

Kallskuret har en självklar plats på buffén. Här är ett lätt och gott recept på cidermarinerad fläskfilé som görs en dag i förväg.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 1 kg fläskfilé
  • 25 g smör
  • 10 cm purjolök eller salladslök
  • saft av 1 citron
  • 4-5 dl äppelcider
  • 1 kvist dragon
  • grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Putsa och torka köttet.

Smöra en ugnsfast form stor nog för köttet. Värm ugnen till 175 grader.

Värm en stor stekpanna eller stekgryta och stek köttet i smör runt omkring på medelhög värme så den får fin färg.

Lyft ur och lägg köttet i formen. Sätt en termometer i den tjockaste delen av filén och tillaga i 175 grader i cirka 40 minuter eller tills temperaturen nått över 70 grader. Ta ut och låt köttet svalna tills det går att skära.

Skiva köttet tunt. Blanda samman citer med citronsaft. Strimla purjolöken. Varva lök med kött i en form eller en plastpåse. Täck med ciderblandningen.

Låt ligga i kylskåp över natten. Lyft upp ur marinaden, lägg på serveringsfat och strö grovmalen peppar över.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se


Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

I helgen tjuvstartar vi våffelfrossan, gärna med lite mindre traditionella våfflor att servera till efterrätt. Franska våfflor fyllda med vaniljkräm eller chokladvåfflor avslutar en lätt måltid med finess.
Våfflor blir dessutom en uppskattad huvudrätt med hjälp av matiga pålägg och röror av olika slag - eller prova att byta grädden och sylten mot några av våra andra förslag på söta pålägg!

 vafflor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...