Marinerade vita bönor

Stora, mjuka och smakrika bönor i en god marinad är ett gott inslag på buffébordet. Läckert och vackert vegeratiskt som passar ihop med det mesta.

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • 250 g torkade vita bönor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 2 krm dragon
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten rödlök
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk klippt persilja

Gör så här:

Bönor är mättande och det går ofta inte åt stora mängder per person. Som tillbehör räcker den satsen till minst 6 personer om det är få rätter på menyn och minst 10 om det är många andra tillbehör.

Här utgår vi från okokta bönor och kokar själva - de får mera smak då. Du kan också byta ut mot konserverad bönor. 2-3 förpackningar motsvarar mängden.

Blötlägg bönorna över natten.

Koka dem i nytt vatten och salt enligt förpackningen eller tills de är mjuka (ca 45-60 min) men inte sönderkokta.

Häll av kokvattnen och spola hastigt i kallt vatten.

Blanda samman vinäger, olja, honung, dragon och finhackad eller pressad vitlök. Häll dressingen över de varma bönorna och ställ att svalna, gärna i vattenbad.

Skiva rödlöken och blanda ner i de kalla bönorna. Hit går det bra att föbereda någon dag i förväg så får bönorna bättre smak.

Skär tomaterna i klyftor och blanda ner i bönorna. Lägg upp i serveringsskål och strö klippt persilja över före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

Salsan kan också göras med majs, som ges lite hetta. Till hamburgarna krämar vi förstås på med en hemgjord hamburgerdressing som klår alla köpevarianter. Den härliga röksmaken i surkålssalladen är något för den modige, som kanske väljer att lägga en rejäl klick i korvbrödet tillsammans med någon bra korv. Sallad lättar upp om maten blir för tung. Prova jordgubbsallad med lagrad ost!

 grillrecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...