Marinerade vita bönor

Stora, mjuka och smakrika bönor i en god marinad är ett gott inslag på buffébordet. Läckert och vackert vegeratiskt som passar ihop med det mesta.

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • 250 g torkade vita bönor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 2 krm dragon
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten rödlök
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk klippt persilja

Gör så här:

Bönor är mättande och det går ofta inte åt stora mängder per person. Som tillbehör räcker den satsen till minst 6 personer om det är få rätter på menyn och minst 10 om det är många andra tillbehör.

Här utgår vi från okokta bönor och kokar själva - de får mera smak då. Du kan också byta ut mot konserverad bönor. 2-3 förpackningar motsvarar mängden.

Blötlägg bönorna över natten.

Koka dem i nytt vatten och salt enligt förpackningen eller tills de är mjuka (ca 45-60 min) men inte sönderkokta.

Häll av kokvattnen och spola hastigt i kallt vatten.

Blanda samman vinäger, olja, honung, dragon och finhackad eller pressad vitlök. Häll dressingen över de varma bönorna och ställ att svalna, gärna i vattenbad.

Skiva rödlöken och blanda ner i de kalla bönorna. Hit går det bra att föbereda någon dag i förväg så får bönorna bättre smak.

Skär tomaterna i klyftor och blanda ner i bönorna. Lägg upp i serveringsskål och strö klippt persilja över före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se


Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

Skärtorsdagens påskkärringar och själva påskaftons äggjakt - det finns verkligen tillfällen för att njuta av sötsaker till påsk. Eget påskgodis lagar du enkelt hemma! Gör vit chokladtryffel som får stuns av lime eller rulla små chokladbollar med nötter och frukt till de vuxna. Marsipan går alltid hem, gärna i form av påskägg smaksatta med arrak.

Det är tid för en riktigt god påsk!

 påskgodisrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...