Marinerade vita bönor

Stora, mjuka och smakrika bönor i en god marinad är ett gott inslag på buffébordet. Läckert och vackert vegeratiskt som passar ihop med det mesta.

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • 250 g torkade vita bönor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 2 krm dragon
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten rödlök
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk klippt persilja

Gör så här:

Bönor är mättande och det går ofta inte åt stora mängder per person. Som tillbehör räcker den satsen till minst 6 personer om det är få rätter på menyn och minst 10 om det är många andra tillbehör.

Här utgår vi från okokta bönor och kokar själva - de får mera smak då. Du kan också byta ut mot konserverad bönor. 2-3 förpackningar motsvarar mängden.

Blötlägg bönorna över natten.

Koka dem i nytt vatten och salt enligt förpackningen eller tills de är mjuka (ca 45-60 min) men inte sönderkokta.

Häll av kokvattnen och spola hastigt i kallt vatten.

Blanda samman vinäger, olja, honung, dragon och finhackad eller pressad vitlök. Häll dressingen över de varma bönorna och ställ att svalna, gärna i vattenbad.

Skiva rödlöken och blanda ner i de kalla bönorna. Hit går det bra att föbereda någon dag i förväg så får bönorna bättre smak.

Skär tomaterna i klyftor och blanda ner i bönorna. Lägg upp i serveringsskål och strö klippt persilja över före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se


Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

Cocos passar fint i en mängd olika rätter, från grytor och soppor till drinkar eller kakor. Smaken är lite sötaktig och går bra att kombinera med olika typer av smaker.

Nu finns ett helt nyskapat recept på en god

cocoskaka som passar fint både som efterrätt och till fika. Servera i tunna skivor till ett gott te, eller varför inte tillsammans med glass och fruktsallad till efterrätten?

Dessutom blir den bara godare när den fått vila över natten!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...