Marinerade vita bönor

Stora, mjuka och smakrika bönor i en god marinad är ett gott inslag på buffébordet. Läckert och vackert vegeratiskt som passar ihop med det mesta.

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • 250 g torkade vita bönor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 2 krm dragon
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten rödlök
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk klippt persilja

Gör så här:

Bönor är mättande och det går ofta inte åt stora mängder per person. Som tillbehör räcker den satsen till minst 6 personer om det är få rätter på menyn och minst 10 om det är många andra tillbehör.

Här utgår vi från okokta bönor och kokar själva - de får mera smak då. Du kan också byta ut mot konserverad bönor. 2-3 förpackningar motsvarar mängden.

Blötlägg bönorna över natten.

Koka dem i nytt vatten och salt enligt förpackningen eller tills de är mjuka (ca 45-60 min) men inte sönderkokta.

Häll av kokvattnen och spola hastigt i kallt vatten.

Blanda samman vinäger, olja, honung, dragon och finhackad eller pressad vitlök. Häll dressingen över de varma bönorna och ställ att svalna, gärna i vattenbad.

Skiva rödlöken och blanda ner i de kalla bönorna. Hit går det bra att föbereda någon dag i förväg så får bönorna bättre smak.

Skär tomaterna i klyftor och blanda ner i bönorna. Lägg upp i serveringsskål och strö klippt persilja över före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...