Ostpaj med purjo

Paj är bra buffémat som kan serveras såväl varm som kall.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2-3 msk vatten

Fyllning

  • 4 dl strimlad purjolök
  • 1 msk smör
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 dl riven, lagrad ost

Gör så här:

Pajdeg:

Finfördela smöret i vetemjölet, gärna i matberedare. Blanda ner vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg svalt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Kavla eller tumma ut degen så den passar en pajform med cirka 24 centimeter i diameter. Deg som blir över kan frysas. Nagga bottnen och förgrädda i 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

 

Fyllning:

Hetta upp smöret och fräs purjolöken i 4-5 minuter.

Vispa upp ägg, mjölk, salt och svartpeppar och blanda till sist ner osten.

Täck det förgräddade pajskalets botten med purjolöken och slå därefter över stanningen. Grädda i ugnens nedre del i 175 graders ugnsvärme tills pajen stannat helt, cirka 40 minuter. Täck eventuellt med en plåt om pajen börjar få för mycket färg.

Paj är utmärkt buffémat, prova gärna fler recept på vår systersida pajrecept.se.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av yvonne pira
6 juni 2014

vad gott


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

Den populära cheesecaken finns i mängder av varianter. Här i Sverige är det vanligast med cream cheese, typ Philadelphiaost i fyllningen.

Smaksätter gör vi med vanilj, choklad, eller frukt och bär.

Och vad kan passa bättre än en lättbakad cheesecake med saft och bär i receptet!

 cheesecake.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...