Ostpaj med purjo

Paj är bra buffémat som kan serveras såväl varm som kall.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2-3 msk vatten

Fyllning

  • 4 dl strimlad purjolök
  • 1 msk smör
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 dl riven, lagrad ost

Gör så här:

Pajdeg:

Finfördela smöret i vetemjölet, gärna i matberedare. Blanda ner vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg svalt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Kavla eller tumma ut degen så den passar en pajform med cirka 24 centimeter i diameter. Deg som blir över kan frysas. Nagga bottnen och förgrädda i 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

 

Fyllning:

Hetta upp smöret och fräs purjolöken i 4-5 minuter.

Vispa upp ägg, mjölk, salt och svartpeppar och blanda till sist ner osten.

Täck det förgräddade pajskalets botten med purjolöken och slå därefter över stanningen. Grädda i ugnens nedre del i 175 graders ugnsvärme tills pajen stannat helt, cirka 40 minuter. Täck eventuellt med en plåt om pajen börjar få för mycket färg.

Paj är utmärkt buffémat, prova gärna fler recept på vår systersida pajrecept.se.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av yvonne pira
6 juni 2014

vad gott


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...