Ostpaj med purjo

Paj är bra buffémat som kan serveras såväl varm som kall.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2-3 msk vatten

Fyllning

  • 4 dl strimlad purjolök
  • 1 msk smör
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 dl riven, lagrad ost

Gör så här:

Pajdeg:

Finfördela smöret i vetemjölet, gärna i matberedare. Blanda ner vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg svalt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Kavla eller tumma ut degen så den passar en pajform med cirka 24 centimeter i diameter. Deg som blir över kan frysas. Nagga bottnen och förgrädda i 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

 

Fyllning:

Hetta upp smöret och fräs purjolöken i 4-5 minuter.

Vispa upp ägg, mjölk, salt och svartpeppar och blanda till sist ner osten.

Täck det förgräddade pajskalets botten med purjolöken och slå därefter över stanningen. Grädda i ugnens nedre del i 175 graders ugnsvärme tills pajen stannat helt, cirka 40 minuter. Täck eventuellt med en plåt om pajen börjar få för mycket färg.

Paj är utmärkt buffémat, prova gärna fler recept på vår systersida pajrecept.se.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av yvonne pira
6 juni 2014

vad gott


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se


Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

Kladdkakan har länge varit en av våra älsklingskakor. Snabb och lättbakad är den svårslagen när det är bråttom eller som första kaka att öva på i köket. Dessutom är det svårt att inte gilla en krämig chokladkaka, gärna med en klick grädde!
Har du 20 minuter på dej kan du trolla fram både klassisk kladdkaka, kladdkaka med choklad, kladdkaka med nötter eller bakad i långpanna för att räckta till många.
Eller så gillar du som vi lakrits och bakar en god lakritskladdkaka! Bjud på en enkel lakrits-kladdkaka eller en kladdkaka med lakrits och choklad. Allra godas just nu tycker vi vårt nya recept på lakritskladdkaka i rutor är. Servera med vispad grädde för en perfekt fika eller efterrätt!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...