Ostpaj med purjo

Paj är bra buffémat som kan serveras såväl varm som kall.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2-3 msk vatten

Fyllning

  • 4 dl strimlad purjolök
  • 1 msk smör
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 dl riven, lagrad ost

Gör så här:

Pajdeg:

Finfördela smöret i vetemjölet, gärna i matberedare. Blanda ner vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg svalt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Kavla eller tumma ut degen så den passar en pajform med cirka 24 centimeter i diameter. Deg som blir över kan frysas. Nagga bottnen och förgrädda i 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

 

Fyllning:

Hetta upp smöret och fräs purjolöken i 4-5 minuter.

Vispa upp ägg, mjölk, salt och svartpeppar och blanda till sist ner osten.

Täck det förgräddade pajskalets botten med purjolöken och slå därefter över stanningen. Grädda i ugnens nedre del i 175 graders ugnsvärme tills pajen stannat helt, cirka 40 minuter. Täck eventuellt med en plåt om pajen börjar få för mycket färg.

Paj är utmärkt buffémat, prova gärna fler recept på vår systersida pajrecept.se.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av yvonne pira
6 juni 2014

vad gott


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se


Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

Stora kakfat fyllda med små kakor får oss alltid fikasugna. Och allra godast blir det om kakan bjuder på knapriga chokladbitar, frön eller nötter som överraskning!
Vi tröttnar aldrig på chokladskorpor eller mandelskorpor till kaffet. Eller russinkakor, perfekta med sin mjuka smak, gärna ett recept med solrosfrön och russin i samma kaka.
Chokladbröd i all ära men chocolate chip cookies med rostade, krossade kakaobönor, cacao nibs, är minst lika gott! Och har man svårt att hålla sig till småkakorna kan brownies fyllda med mandel och romrussin aldrig vara fel. Massor med smak och mycket knaprigt i fyllningen!

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...