Pan pizza med mozzarella och champinjoner
Smart bjudmat som går hem hos de flesta. Mycket fyllning är ett måste!
Du behöver
Deg
- 5 dl kallt vatten
- 25 g jäst
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 11-12 dl vetemjöl special
Tomatsås
- 400 g krossade tomater
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk smulad rosmarin
- 1 krm svartpeppar
- ev en nypa socker
Fyllning
- 200 g champinjoner
- 250 g mozzarella (2 pkt)
- 4 dl riven ost
- 5 msk kapris
Gör så här:
Cirka 20-25 portionsbitar.
Deg:
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda några deciliter av mjölet med bakpulver och salt och tillsätt. Blanda i resten av mjölet och knåda till en smidig deg i cirka fem minuter i degblandare. Låt jäsa 45 minuter. Lägg bakplåtspapper i botten på två mindre långpannor eller tre pajformar. Pensla insidan av formarna med olivolja. Dela degen i två eller tre lika stora delar och tryck ut i formarna. Om degen är svår att få ut, låt vila en liten stund. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Gör tomatsåsen under tiden och sätt ugnen på 250 grader.
Tomatsås:
Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs dem i olivoljan i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt puttra i cirka 15 minuter, smaka av.
Fyllning:
Ansa och skiva champinjonerna. Riv mozzarellan.
Tomatsås och fyllning ska läggas på pizzabottnarna en kort stund före gräddning för att undvika att de blir degiga. Bred ut tomatsås, strö över riven mozzarella och ost och fördela champinjoner och kapris över bottnarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Skär i rutor före servering.
Variera gärna fyllningen! Fler förslag på pizza och pizzafyllning finns på vår systersida, bakapizza.se.