Pan pizza med purjolök och fetaost
Gör gärna en stor sats, det finns risk att allt går åt!
Du behöver
Deg
- 5 dl kallt vatten
- 25 g jäst
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 11-12 dl vetemjöl special
Tomatsås
- 400 g krossade tomater
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk smulad rosmarin
- 1 krm svartpeppar
- ev en nypa socker
Fyllning
- 1 liten purjolök
- 1 msk smör
- 300 g fetaost
- 2 1/2 dl majskorn
Gör så här:
Cirka 20-25 stycken portionsbitar.
Deg:
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda några deciliter av mjölet med bakpulver och salt och tillsätt. Blanda i resten av mjölet och knåda till en smidig deg i cirka fem minuter i degblandare. Låt jäsa 45 minuter. Lägg bakplåtspapper i botten på två mindre långpannor eller tre pajformar. Pensla insidan av formarna med olivolja. Dela degen i två eller tre lika stora delar och tryck ut i formarna. Om degen är svår att få ut, låt vila en liten stund. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Gör tomatsåsen under tiden och sätt ugnen på 250 grader.
Tomatsås:
Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs dem i olivoljan i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt puttra i cirka 15 minuter, smaka av.
Fyllning:
Ansa och strimla purjolöken. Fräs på medelvärme i smöret i en kastrull i omkring 5-10 minuter tills den mjuknat. Smula eller skär fetaosten i tärningar.
Tomatsås och fyllning ska läggas på pizzabottnarna en kort stund före gräddning för att undvika att de blir degiga. Bred ut tomatsås, strö över riven ost och fördela fetaost, majs och purjolök över bottnarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Variera gärna fyllningen! Fler förslag på pizza och pizzafyllning finns på vår systersida, bakapizza.se.