Pan pizza med purjolök och fetaost

Gör gärna en stor sats, det finns risk att allt går åt!

Du behöver

Deg

  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 11-12 dl vetemjöl special

Tomatsås

  • 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk smulad rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • ev en nypa socker

Fyllning

  • 1 liten purjolök
  • 1 msk smör
  • 300 g fetaost
  • 2 1/2 dl majskorn

Gör så här:

Cirka 20-25 stycken portionsbitar.

Deg:

Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda några deciliter av mjölet med bakpulver och salt och tillsätt. Blanda i resten av mjölet och knåda till en smidig deg i cirka fem minuter i degblandare. Låt jäsa 45 minuter. Lägg bakplåtspapper i botten på två mindre långpannor eller tre pajformar. Pensla insidan av formarna med olivolja. Dela degen i två eller tre lika stora delar och tryck ut i formarna. Om degen är svår att få ut, låt vila en liten stund. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Gör tomatsåsen under tiden och sätt ugnen på 250 grader.


Tomatsås:

Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs dem i olivoljan i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt puttra i cirka 15 minuter, smaka av.

Fyllning:

Ansa och strimla purjolöken. Fräs på medelvärme i smöret i en kastrull i omkring 5-10 minuter tills den mjuknat. Smula eller skär fetaosten i tärningar.

Tomatsås och fyllning ska läggas på pizzabottnarna en kort stund före gräddning för att undvika att de blir degiga. Bred ut tomatsås, strö över riven ost och fördela fetaost, majs och purjolök över bottnarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

 

Variera gärna fyllningen! Fler förslag på pizza och pizzafyllning finns på vår systersida, bakapizza.se.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu

Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

sockerkakor.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...