Pan pizza med purjolök och fetaost

Gör gärna en stor sats, det finns risk att allt går åt!

Du behöver

Deg

  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 11-12 dl vetemjöl special

Tomatsås

  • 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk smulad rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • ev en nypa socker

Fyllning

  • 1 liten purjolök
  • 1 msk smör
  • 300 g fetaost
  • 2 1/2 dl majskorn

Gör så här:

Cirka 20-25 stycken portionsbitar.

Deg:

Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda några deciliter av mjölet med bakpulver och salt och tillsätt. Blanda i resten av mjölet och knåda till en smidig deg i cirka fem minuter i degblandare. Låt jäsa 45 minuter. Lägg bakplåtspapper i botten på två mindre långpannor eller tre pajformar. Pensla insidan av formarna med olivolja. Dela degen i två eller tre lika stora delar och tryck ut i formarna. Om degen är svår att få ut, låt vila en liten stund. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Gör tomatsåsen under tiden och sätt ugnen på 250 grader.


Tomatsås:

Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs dem i olivoljan i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt puttra i cirka 15 minuter, smaka av.

Fyllning:

Ansa och strimla purjolöken. Fräs på medelvärme i smöret i en kastrull i omkring 5-10 minuter tills den mjuknat. Smula eller skär fetaosten i tärningar.

Tomatsås och fyllning ska läggas på pizzabottnarna en kort stund före gräddning för att undvika att de blir degiga. Bred ut tomatsås, strö över riven ost och fördela fetaost, majs och purjolök över bottnarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

 

Variera gärna fyllningen! Fler förslag på pizza och pizzafyllning finns på vår systersida, bakapizza.se.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...