Pan pizza med purjolök och fetaost

Gör gärna en stor sats, det finns risk att allt går åt!

Du behöver

Deg

  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 11-12 dl vetemjöl special

Tomatsås

  • 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk smulad rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • ev en nypa socker

Fyllning

  • 1 liten purjolök
  • 1 msk smör
  • 300 g fetaost
  • 2 1/2 dl majskorn

Gör så här:

Cirka 20-25 stycken portionsbitar.

Deg:

Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda några deciliter av mjölet med bakpulver och salt och tillsätt. Blanda i resten av mjölet och knåda till en smidig deg i cirka fem minuter i degblandare. Låt jäsa 45 minuter. Lägg bakplåtspapper i botten på två mindre långpannor eller tre pajformar. Pensla insidan av formarna med olivolja. Dela degen i två eller tre lika stora delar och tryck ut i formarna. Om degen är svår att få ut, låt vila en liten stund. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Gör tomatsåsen under tiden och sätt ugnen på 250 grader.


Tomatsås:

Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs dem i olivoljan i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt puttra i cirka 15 minuter, smaka av.

Fyllning:

Ansa och strimla purjolöken. Fräs på medelvärme i smöret i en kastrull i omkring 5-10 minuter tills den mjuknat. Smula eller skär fetaosten i tärningar.

Tomatsås och fyllning ska läggas på pizzabottnarna en kort stund före gräddning för att undvika att de blir degiga. Bred ut tomatsås, strö över riven ost och fördela fetaost, majs och purjolök över bottnarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

 

Variera gärna fyllningen! Fler förslag på pizza och pizzafyllning finns på vår systersida, bakapizza.se.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...