Sparris med parmesan

Sparris serverad med parmesan och färskost. I all enkelhet och helt perfekt på buffén.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 250 g sparris
  • 1 tsk salt
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 3 msk smulad parmesan
  • 100 g färskost typ philadelphiaost
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • citronsaft
  • färsk basilika

Gör så här:

Rensa sparrisen genom att skära bort det grövsta på stjälken och om den är kraftig, skala stjälken med potatisskalare.

Koka upp cirka 1 1/2 liter vatten med salt. Koka sparrisen i cirka fem minuter om den är medelstor. Något kortare tid för tunnare och lite längre för riktigt stora sparrisar.

Häll av och låt sparrisen ånga av.

Skär tomaterna i mindre bitar och smula parmesanen.

Blanda färskosten med crème fraiche, paprikapulver, citron och honung.

Lägg upp sparrisen på ett fat och strö över soltorkade tomater och parmesanosten. Pressa lite citronsaft över och dekorera med basilika. Servera med färskosten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...