Sparris med parmaskinka

Enkelt, klassiskt och gott. Går att servera både på en varm och kall buffé. Tänk på att ta fram fatet i tid om du förberett så att rätten inte är kall - då smakar den mindre.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 1 stor sparris eller 2 mindre/ person
  • 1 skiva parmaskinka eller annan lufttorkad skinka/ person
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk honung
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk olivolja

Gör så här:

Rensa sparrisen genom att skära bort det grövsta på stjälken och om den är kraftig, skala stjälken med potatisskalare.

Koka upp cirka 1 1/2 liter vatten med salt och honung. Koka sparrisen i cirka fem minuter om den är medelstor. Något kortare tid för tunnare och lite längre för riktigt stora sparrisar.

Häll av och låt sparrisen ånga av.

Rulla in 1-2 sparrisar i en skiva skinka och lägg på ett fat stort nog att rymma rätten.

Ringla över vinägern och oljan före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av filip
28 juni 2012

denna mat är bra


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se


Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

Nyttiga och matiga pannkakor serverade med matig fyllning är tacksam vardagsmat. Använd gärna lite grövre mjöl i smeten, till exempel i grahamspannkakor. Eller var bekväm och använd ugnen. Klassisk ugnspannkaka går att variera i det oändliga. Prova att byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl eller dinkelmjöl. Smaksätt pannkakan med äppelbitar, finhackad lök, riven ost eller bacon. Eller laga klassisk fläskpannkaka och servera med linongsylt, rivna morötter, lättkokt broccoli och vitkålssallad. Bekvämt, snabbt och lättlagat. Och gott såklart!

             

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...