Sparris med parmaskinka

Enkelt, klassiskt och gott. Går att servera både på en varm och kall buffé. Tänk på att ta fram fatet i tid om du förberett så att rätten inte är kall - då smakar den mindre.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 1 stor sparris eller 2 mindre/ person
  • 1 skiva parmaskinka eller annan lufttorkad skinka/ person
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk honung
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk olivolja

Gör så här:

Rensa sparrisen genom att skära bort det grövsta på stjälken och om den är kraftig, skala stjälken med potatisskalare.

Koka upp cirka 1 1/2 liter vatten med salt och honung. Koka sparrisen i cirka fem minuter om den är medelstor. Något kortare tid för tunnare och lite längre för riktigt stora sparrisar.

Häll av och låt sparrisen ånga av.

Rulla in 1-2 sparrisar i en skiva skinka och lägg på ett fat stort nog att rymma rätten.

Ringla över vinägern och oljan före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av filip
28 juni 2012

denna mat är bra


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se


Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

Baka en god variant av den populära kakan till fikat eller efterrätt! Här är ett lita annorlunda recept där banankakan bakas som stora, saftiga muffins!

Severa med vaniljglass, gärna med chokladkross och skivad banan. Eller skär ett kryss i toppen, garnera med grädde och chokladsås och du har en bakelse som mättar den mest gotte-sugne fikagäst!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...